Туризъм

Селски туризъм в Мухово

Селото е изключително подходящо за селски туризъм. Мухово се намира непосредствено до язовир „Тополница“ на 464м надморска височина. където риболовът е едно от развлеченията през ваканциите.
Тук буковите гори преобладават, а в околностите на селището се намират калетата Мория, Пандово кале, Любнишко кале.
Районът се характеризира с много топъл микроклимат. Има 274 слънчеви дни годишно, което е над средното за България и прави района изключително подходящ за почивка и селски туризъм.
Климатът в селото е благоприятен за лечението на бронхиална астма и белодробни заболявания. Това прави излетите и разходките в планината изключително полезни и приятни. В околностите на село Мухово се берат гъби, билки, горски ягоди, малини, къпини, шипки и др.
През село Мухово минава една от отсечките на рали „България“. Транспортът е слабо развит, а редовна автобусна линия има от гр. Ихтиман.

Легенда – село Мухово

Някога, по време на робството се чуло, че богат турски паша ще минава около селото и в колата му имало голямо съкровище. Тогава българи решили да убият турчина и да вземат съкровището. Нощта, когато турчина минал близо до селото, българите го нападнали и обезглавили. Главата му сложили на кол, а съкровището заровили. И до днес старите хора разказват легенда, че съкровището е заровено около Мухово. Тези разкази са докарвали не малко иманяри по земите на селото.
Говори се, че съкровището е заровено под „Орлов камък“ (така се нарича една скала, която прилича на орел).
Там е невероятно красиво, а природата сякаш е недокосвана. До месността „Орлов камък“ се стига през гора и ручейче с чиста и питейна вода. Минава се през гората, която е зашумена с много дървета. Когато обаче се стигне до поляната на „Орлов камък“ слънцето те заслепява и разкрива една невероятна гледка.
Всеки местен жител пази ревнино по една история за съкровището и всеки знае че го има…… Всички разказват за него, а на нас легендата ни разказа Бети Сиракова.

Вашият коментар